Gotowanie

strona

Smak dalekiej podróży

Żar leje się z nieba i mimo, iż urlop jeszcze przed nami, to o świecie za wielką wodą możemy póki co tylko pomarzyć.

Jednak nic nie stoi nam na przeszkodzie, żeby samym smakiem przenieść się między drapacze chmur do Nowego Jorku! A co!!!

W odróżnieniu od większości osób, zamiast fast foodów, przychodzą mi na myśl Nowojorskie bajgle!

Bajgle, popularne drożdżowe pieczywo w kształcie oponki  i na słodko i wytrawnie pycha!

Zatem czas zakasać rękawy i do dzieła.

Do naszego wypieku potrzebujemy:

gotowanie,  pieczenie, amerykańskie, bajgle, przepis, sposób przygotowania

gotowanie, pieczenie, amerykańskie, bajgle, przepis, sposób przygotowania

Składniki:

3 i ½ szklanki mąki

3 jajka

½ paczki drożdży

1 szklanka ciepłej wody

2 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy

1 łyżka cukru

1 łyżka miodu

Ziarna maku/sezamu

Garnek wrzącej wody.

Krok 1.

cukier, drożdze

cukier, drożdże

W 2 łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy ½ paczki drożdży oraz łyżkę cukru.

Odstawiamy na ok. 10 minut i czekamy, aż pojawią się bąbelki.

drożdże, bąbelki

drożdże, bąbelki

Krok 2.

jajka, mąka, ciasto

jajka, mąka, ciasto

Do naszej bąbelkowej mieszkanki dodajemy:

3 i ½ szklanki mąki (ja dodałam 2 szklanki mąki pszennej i 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej)

2 jajka

2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju oraz resztę ciepłej wody.  

Krok 3.

ZAGNIATAAAAAAMY!

zagniatanie

zagniatanie

Świetne ćwiczenia i nie trzeba wychodzić z domu na siłownie . Fakt ręce usychają, no ale czego się nie zrobi dla dobrego smaku…

Obraz 6

Zanim osiągniemy pożądany efekt trochę minie, więc ugniatamy dalej!

Po porządnym wygnieceniu ciasta, na jednolitą masę bez pęknięć (mi ręce już omdlały więc moje ciasto zostało zostawione, mniej więcej w takim stanie jak na zdjęciu wyżej, to po prostu lenistwo) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej 1h, a najlepiej na 1 i ½h!

Krok 4.

wyrośnięte ciasro

wyrośnięte ciasro

Ciasto wyrosło (nie chciało się go wyrabiać, to teraz zrobię bajgle z mózgu <3)

Mniejsza o to. Wyciągamy ciasto z miseczki i …

osiem równych części

osiem równych części

…kroimy na mniej więcej równe części!

Krok 5.

bajgle, kształt oponki

bajgle, kształt oponki

Formujemy nasze bajgle (nie ma zasady, wedle uznania jeżeli chodzi o wielkość, ale jak wiadomo im grubsze tym dłużej będą się piekły).

W między czasie gdy lepimy swoje pyszności, nastawiamy garnek z wodą i łyżką miodu, zanim ulepimy wszystkie bajgle, woda już będzie wrzeć!

Krok 6.

gotowanie bajgle

gotowanie bajgle

Gotujemy nasze bajgle około 1 minuty z każdej strony i wykładamy na blachę, uważając by przenieść je bez wody.

Krok 7.

Posypka: mak i sezam

Posypka: mak i sezam

Smarujemy ugotowane bajgle jajkiem, które zostało nam z wcześniej przygotowanych składników i posypujemy według uznania.

Tutaj i mak i sezam, na bogato

Ostatni Krok 8.

Tak przygotowane bajgle wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC i pieczemy

przez 20 – 25 minut.

A teraz najprzyjemniejszy moment:

Smacznego!

Przepis zaczerpnięty z :

http://stylzycia.newsweek.pl/przepis-na-bajgle-jak-z-nowego-jorku,57347,1,1.html

Jedna uwaga do wpisu “Gotowanie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s